Greenwashing, czyli jak mając dobre chęci, dajemy się nabrać zielonym oszustom
Bycie eko jest OK. Tym samym sznytem idą też korporacje, które wprowadzają na rynek własne "ekologiczne" produkty. Jednak hasła na etykietach mają często mało wspólnego z tym, co w jest środku, a konsumenci, którzy po prostu chcą dobrze, dają się nabić w (zieloną) butelkę.
W najnowszym raporcie czytamy, że powierzchnia upraw ekologicznych zwiększyła się o prawie 9%, do ok. 691 tys. hektarów, a liczba gospodarstw ekologicznych również wzrosła. Czytaj więcej Źródło Facebook.com
Rozpoczynając przygodę z rolnictwem ekologicznym lub integrowaną produkcją roślin, kluczowe znaczenie ma wybór odpowiedniej jednostki certyfikującej. Jak wybrać tę, która najlepiej spełni oczekiwania? Czytaj więcej Źródło farmer.pl
Europa chciała być zielonym liderem świata – miał być przełom, nowy rozdział w historii rolnictwa. Strategia „Od pola do stołu” z Zielonego Ładu zakładała, że do 2030 roku aż jedna czwarta gruntów w UE będzie przeznaczona pod rolnictwo ekologiczne. Czytaj więcej na tej stronie Źródło agroprofil.pl
Komentarze
Prześlij komentarz