Przejdź do głównej zawartości

Rolnictwo ekologiczne przyczynia się do łagodzenia efektu cieplarnianego?

Rolnictwo może przyczynić się do emisji jednej piątej gazów cieplarnianych w ciągu najbliższych 20 lat. To niemal tyle samo co energetyka – wskazuje raport „Agriculture and climat change” firmy doradczej McKinsey. Ograniczeniu szkód dla klimatu sprzyjać może rolnictwo ekologiczne.

Czytaj więcej
źródło: sadyogrody.pl

Gaz cieplarniany, gaz szklarniowy (GHG, z ang. greenhouse gas) – gazowy składnik atmosfery biorący udział w efekcie cieplarnianym. Gazy cieplarniane przepuszczają większość docierającego do planety elektromagnetycznego promieniowania słonecznego (zwanego krótkofalowym), a pochłaniają promieniowanie podczerwone (zwane długofalowym) z planety. Dzięki utrudnieniu ucieczki energii w przestrzeń kosmiczną, średnia temperatura atmosfery i powierzchni planety są podwyższone. Czytaj więcej
źródło: pl.wikipedia.org

Komentarze

  1. W rolnictwie dużo rzeczy jest istotnych, tak aby móc czerpać z tego zyski, jednocześnie działając ekologicznie. Jeśli zajmujemy się chowaniem trzody lub bydła na skup, trzeba wiedzieć jak uczciwie przeprowadzać wszelkie transakcje.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bruksela odpuszcza 25% ekoziemi do 2030 roku – Zielony Ład na zakręcie

Europa chciała być zielonym liderem świata – miał być przełom, nowy rozdział w historii rolnictwa. Strategia „Od pola do stołu” z Zielonego Ładu zakładała, że do 2030 roku aż jedna czwarta gruntów w UE będzie przeznaczona pod rolnictwo ekologiczne. Czytaj więcej na tej stronie Źródło agroprofil.pl