Rolnictwo ekologiczne podobnie jak pozostałe systemy produkcji rolniczej potrzebuje prowadzenia badań naukowych. Potrzebę zgłębiania systemów nowoczesnej hodowli roślin postanowił się zająć licealista z Torunia. Pracuje nad eko-żywnością. Bada wpływ naparów z mięty, melisy i oregano na kiełkowanie i wzrost gorczycy białej. Co udowodniły jego badania? Plik audio do odsłuchania znajduje się po lewej stronie na stronie www w linku.
Czytaj więcej
źródło: polskieradio.pl
Kilka słów z Wikipedii o naparach
Napar, herbatka ziołowa – forma sporządzania leku ziołowego lub kosmetyku w postaci roztworu, do którego składniki czynne z surowca zielarskiego są ekstrahowane gorącą wodą. Napary stosuje się do użycia wewnętrznego (spożycia) lub zewnętrznego (do kompresów, przemywania powierzchni ciała). Napar jest formą pośrednią pomiędzy wyciągiem zimnym, w którym surowiec zielarski jest przez pewien czas przetrzymywany w wodzie o temperaturze pokojowej, a odwarem, w którym surowiec jest gotowany. Czytaj więcej
Kilka słów z Wikipedii o gorczyce białej
Gorczyca biała, gorczyca jasna (Sinapis alba) – pospolita przyprawowa roślina należąca do rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Jest uprawiana w wielu krajach. Rodzimy obszar jej występowania to Europa Południowa (Grecja, Włochy, Portugalia i Hiszpania), Afryka Północna, Azja Zachodnia i Pakistan. Rozprzestrzeniła się gdzieniegdzie również poza tymi rejonami swojego pochodzenia. Obecnie występuje również w Polsce jako antropofit zadomowiony. Czytaj więcej
źródło: pl.wikipedia.org
Czytaj więcej
źródło: polskieradio.pl
Kilka słów z Wikipedii o naparach
Napar, herbatka ziołowa – forma sporządzania leku ziołowego lub kosmetyku w postaci roztworu, do którego składniki czynne z surowca zielarskiego są ekstrahowane gorącą wodą. Napary stosuje się do użycia wewnętrznego (spożycia) lub zewnętrznego (do kompresów, przemywania powierzchni ciała). Napar jest formą pośrednią pomiędzy wyciągiem zimnym, w którym surowiec zielarski jest przez pewien czas przetrzymywany w wodzie o temperaturze pokojowej, a odwarem, w którym surowiec jest gotowany. Czytaj więcej
Kilka słów z Wikipedii o gorczyce białej
Gorczyca biała, gorczyca jasna (Sinapis alba) – pospolita przyprawowa roślina należąca do rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Jest uprawiana w wielu krajach. Rodzimy obszar jej występowania to Europa Południowa (Grecja, Włochy, Portugalia i Hiszpania), Afryka Północna, Azja Zachodnia i Pakistan. Rozprzestrzeniła się gdzieniegdzie również poza tymi rejonami swojego pochodzenia. Obecnie występuje również w Polsce jako antropofit zadomowiony. Czytaj więcej
źródło: pl.wikipedia.org
Komentarze
Prześlij komentarz