Przejdź do głównej zawartości

Mateusz Zawileński o swoim pomyśle na niepożądaną roślinność

Rolnictwo ekologiczne podobnie jak pozostałe systemy produkcji rolniczej potrzebuje prowadzenia badań naukowych. Potrzebę zgłębiania systemów nowoczesnej hodowli roślin postanowił się zająć licealista z Torunia. Pracuje nad eko-żywnością. Bada wpływ naparów z mięty, melisy i oregano na kiełkowanie i wzrost gorczycy białej. Co udowodniły jego badania? Plik audio do odsłuchania znajduje się po lewej stronie na stronie www w linku.






Czytaj więcej
źródło: polskieradio.pl

Kilka słów z Wikipedii o naparach

Napar, herbatka ziołowa – forma sporządzania leku ziołowego lub kosmetyku w postaci roztworu, do którego składniki czynne z surowca zielarskiego są ekstrahowane gorącą wodą. Napary stosuje się do użycia wewnętrznego (spożycia) lub zewnętrznego (do kompresów, przemywania powierzchni ciała). Napar jest formą pośrednią pomiędzy wyciągiem zimnym, w którym surowiec zielarski jest przez pewien czas przetrzymywany w wodzie o temperaturze pokojowej, a odwarem, w którym surowiec jest gotowany. Czytaj więcej

Kilka słów z Wikipedii o gorczyce białej

Gorczyca biała, gorczyca jasna (Sinapis alba) – pospolita przyprawowa roślina należąca do rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Jest uprawiana w wielu krajach. Rodzimy obszar jej występowania to Europa Południowa (Grecja, Włochy, Portugalia i Hiszpania), Afryka Północna, Azja Zachodnia i Pakistan. Rozprzestrzeniła się gdzieniegdzie również poza tymi rejonami swojego pochodzenia. Obecnie występuje również w Polsce jako antropofit zadomowiony. Czytaj więcej
źródło: pl.wikipedia.org

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne 2019

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wspólnie z Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu organizują XII edycje konkursu na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w 2019 roku. Jego celem jest przede wszystkim identyfikacja i szerzenie dobrych praktyk w zakresie rolnictwa ekologicznego, wdrażanie takich rozwiązań w gospodarstwach rolnych oraz rozpowszechnianie wiedzy z zakresu rolnictwa ekologicznego.