Przejdź do głównej zawartości

Sad ekologiczny – szansa i wyzwanie

Prowadzenie sadu ekologicznego i produkcja bio owoców stawia przed rolnikami spore wymagania zarówno pod względem nawozowym, ochronnym jak i pielęgnacyjnym. Stosunkowo niewielu sadowników w naszym kraju decyduje się na produkcję jabłek bio, a ci którzy podjęli to ryzyko nierzadko mają problemy, by uzyskać dobry jakościowo plon oraz taki wolumen owoców by sprzedaż, droższych znacznie niż wyprodukowane tradycyjnie jabłek, była opłacalna pod względem handlowym.






Czytaj więcej
źródło: cenyrolnicze.pl

Kilka słów z Wikipedii o sadach

Sad – obszar użytkowany rolniczo, plantacja, na którym uprawia się drzewa lub krzewy dostarczające jadalnych owoców. Gałęzią nauki zajmującą się czynnościami związanymi uprawą sadu jest sadownictwo. Uprawą sadu zajmuje się osoba prawna lub fizyczna. Drzewa zasadzone przez rolnika, zwanego sadownikiem lub przez rolniczą spółdzielnię produkcyjną na własnym terenie bądź na terenie przekazanym w wieczyste użytkowanie przez Skarb Państwa, jednostki samorządu terytorialnego lub ich związki bądź na terenie dzierżawionym od właściciela nieruchomości. Według przepisów kodeksu cywilnego drzewa posadzone przez rolniczą spółdzielnie produkcyjną na wieczyście użytkowanym terenie stanowią własność tejże spółdzielni, natomiast przez sadownika nie stanowią jego własności, pomimo ich trwałego związania z gruntem. Czytaj więcej
źródło: pl.wikipedia.org

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne 2019

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wspólnie z Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu organizują XII edycje konkursu na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w 2019 roku. Jego celem jest przede wszystkim identyfikacja i szerzenie dobrych praktyk w zakresie rolnictwa ekologicznego, wdrażanie takich rozwiązań w gospodarstwach rolnych oraz rozpowszechnianie wiedzy z zakresu rolnictwa ekologicznego.