Dlaczego coraz więcej osób wprowadza do swojej diety produkty pochodzące z gospodarstwa ekologicznego? Jest wiele odpowiedzi na to pytanie, do najważniejszych należy intensyfikacja rolnictwa oraz skażenie środowiska. Współczesne metody rolnictwa dążą do ciągłego wzrostu wydajności przy obniżaniu kosztów produkcji. Niestety wiąże się to często z zawartością dużej ilości azotanów, pestycydów, metali ciężkich i węglowodorów aromatycznych.
Czytaj więcej
źródło: cenyrolnicze.pl
Intensyfikacja rolnictwa - podnoszenie produkcji rolnej poprzez zwiększanie nakładów i środków materialnych na jednostkę powierzchni albo poprzez wzrost nakładów pracy. Prowadzi ona do wzrostu specjalizacji produkcji, zwłaszcza do rozdzielenia produkcji roślinnej od zwierzęcej. Wiąże się to m.in. ze wzrostem zużycia nawozów mineralnych ze względu na ograniczone możliwości nawożenia naturalnego. Z kolei w innych obszarach powstaje problem nadmiaru nawozów naturalnych, które nie mogą być włączone w proces naturalnej utylizacji, czego konsekwencją jest wzrost zawartości azotanów w glebie i w wodzie, co wiąże się z nadmierną koncentracją bakterii Escherichia coli w wodzie pitnej.
ekologia.pl
Kilka słów z Wikipedii o skażeniach środowiska
Skażenie środowiska – zanieczyszczenie środowiska przyrodniczego (zwłaszcza gleby, wody, powietrza) albo organizmu ludzkiego czy zwierzęcego toksycznymi środkami chemicznymi, materiałami promieniotwórczymi lub zakaźnymi czynnikami biologicznymi, niezależnie od ich rodzaju i czasu ich oddziaływania. Czytaj więcej
Kilka słów z Wikipedii o WHO
Światowa Organizacja Zdrowia (ang. World Health Organization, WHO) – organizacja działająca w ramach ONZ, zajmująca się ochroną zdrowia. Jej siedzibą jest Genewa.
W 1946 ONZ zwołała Międzynarodową Konferencję Zdrowia w Nowym Jorku, gdzie 61 krajów ratyfikowało konstytucję WHO. W 1948 gdy WHO rozpoczęła działalność, liczba członków sięgała 88. Do WHO należą obecnie 194 kraje. Czytaj więcej
źródło: pl.wikipedia.org
Czytaj więcej
źródło: cenyrolnicze.pl
Intensyfikacja rolnictwa - podnoszenie produkcji rolnej poprzez zwiększanie nakładów i środków materialnych na jednostkę powierzchni albo poprzez wzrost nakładów pracy. Prowadzi ona do wzrostu specjalizacji produkcji, zwłaszcza do rozdzielenia produkcji roślinnej od zwierzęcej. Wiąże się to m.in. ze wzrostem zużycia nawozów mineralnych ze względu na ograniczone możliwości nawożenia naturalnego. Z kolei w innych obszarach powstaje problem nadmiaru nawozów naturalnych, które nie mogą być włączone w proces naturalnej utylizacji, czego konsekwencją jest wzrost zawartości azotanów w glebie i w wodzie, co wiąże się z nadmierną koncentracją bakterii Escherichia coli w wodzie pitnej.
ekologia.pl
Kilka słów z Wikipedii o skażeniach środowiska
Skażenie środowiska – zanieczyszczenie środowiska przyrodniczego (zwłaszcza gleby, wody, powietrza) albo organizmu ludzkiego czy zwierzęcego toksycznymi środkami chemicznymi, materiałami promieniotwórczymi lub zakaźnymi czynnikami biologicznymi, niezależnie od ich rodzaju i czasu ich oddziaływania. Czytaj więcej
Kilka słów z Wikipedii o WHO
Światowa Organizacja Zdrowia (ang. World Health Organization, WHO) – organizacja działająca w ramach ONZ, zajmująca się ochroną zdrowia. Jej siedzibą jest Genewa.
W 1946 ONZ zwołała Międzynarodową Konferencję Zdrowia w Nowym Jorku, gdzie 61 krajów ratyfikowało konstytucję WHO. W 1948 gdy WHO rozpoczęła działalność, liczba członków sięgała 88. Do WHO należą obecnie 194 kraje. Czytaj więcej
źródło: pl.wikipedia.org
Kompleksowe badania wody i badania środowiskowe we Wrocławiu. Poznaj ofertę Uniwersytetu Przyrodniczego
OdpowiedzUsuńhttps://www.upwr.edu.pl/badania-srodowiskowe